Kuntavaaliteemat

Huolehdi ympäristöstäsi

Meillä on vain yksi Turku, yksi Suomi ja yksi Maa. Turun on tehtävä rohkeita toimia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Turkulaisten on päästävä raideaikaan raitiotien ja lähijunaliikenteen edistämisen myötä ja pyöräily on nostettava tasavertaiseksi liikennemuodoksi.

Taloutta ja teknologiaa

Kuntalaisten rahoja on käytettävä viisaasti. Palveluita tehostetaan teknologian laajemmalla hyödyntämisellä huomioiden kuitenkin kaikki asukkaat. Turun tulevaisuutta luodaan rohkeilla, mutta kannattavilla ja hyvin perustelluilla investoinneilla.

Avoin ja hyvä päätöksenteko

Päätöksenteosta ja toiminnasta kerrotaan avoimesti esimerkiksi tarjoamalla entistä laajemmin avointa dataa. Päätökset tehdään tietopohjaisesti huolellisen valmistelun perusteella.

Pidetään yhteyttä

Jokainen vaaleilla valittu edustaa luottamustehtävässä toimiessaan kaikkia kunnan asukkaita, ei itseään eikä vain omia äänestäjiään. Kerron toiminnastani, päätösten perusteista ja kuulen ajatuksia sekä vastaan kysymyksiin – sekä nyt että vaalien jälkeen.

Tarkempia ajatuksia

Energian- ja lämmöntuotanto

Turku Energia on jo tehnyt hyvää työtä tuotannon päästöjen pienentämiseksi. Vaikka polttoaineet ovat uusiutuvia, tuotetaan suuri osa kaukolämmöstä kuitenkin nimenomaan polton kautta, jolloin päästöjä syntyy. Kaupungin oma sähkönkäyttö sekä kaupungin alueella tehtävä energiantuotanto tulee muuttaa mahdollisimman pian käyttämään päästöttömiä lähteitä.

Erityisen kiinnostava mahdollisuus tähän ovat pienydinvoimalat, joiden käyttöä kannatan lämpimästi, koska ne ovat päästötön, vakaa energianlähde. Vihreiden ydinvoimakanta on aiemmin ollut varsin jyrkkä, mutta muuttunut jo jonkun aikaa sitten järkipohjaiseksi. Ydinvoima on yksi tärkeä palanen osana päästötöntä energiantuotantoa. Vaikka ydinvoimassa on omat ongelmansa, niin verrattuna muihin energiamuotoihin se on vakaata, ja ydinjätteen sijoituskin on Suomessa ensimmäisenä maailmassa ratkeamassa.

Pienydinvoimalat ovat sarjatuotantoisia, kun taas nykyiset ydinvoimalamme ovat kertavalmisteisia valtavia yksiköitä, joka on aiheuttanut ongelmia ja aikataulujen paisumisia mm. surullisenkuuluisassa Olkiluodon 3-reaktorissa. Pienydinvoimaloiden turvallisuus varmistetaan tarkkaan ja koska niitä valmistetaan isompi sarja samalla tavalla, valmistus pysyy aikataulussa ja asennuksestakin syntyy selvät konseptit joilla homma hoituu sujuvasti.

Joukkoliikenne

Turun joukkoliikenne on tähän asti ollut sinänsä pääosin hyvä, mutta linjakokonaisuus on ollut epäselvä eivätkä etenkään vaihtoyhteydet ole toimineet kovin hyvin. Nyt aiemmin lykätty runkolinjastouudistus on toteutumassa, mikä tuo tullessaan entistä toimivammat matkaketjut. Linjastoa ja esimerkiksi syöttölinjojen aikatauluja sekä reittejä on edelleen kehitettävä tarjoamaan mahdollisimman hyvät yhteydet kaikille turkulaisille. Suuri uudistus ei varmasti voimaan tullessaan ole vielä täydellinen ja esimerkiksi vaihtojen määrä pääosin kasvaa, mutta uskon silti runkolinjoihin perustuvan joukkoliikennejärjestelmän palvelevan turkulaisia entistä paremmin.

Runkolinjojen myötä joukkoliikenteen käyttäjämäärien on syytä odottaa kasvavan kun kulkeminen muuttuu entistä selkeämmäksi ja nopeammaksi. Tämän myötä odotan osalla linjoista kapasiteetin tulevan vastaan, kenties yllättävänkin pian. Raitiotie on selvitysten mukaan Turussa, kuten kaikissa muissakin sen tehneissä kaupungeissa, kannattava investointi. Turun eroavaisuudet maaperästä kaupungin muotoon on otettu huomioon selvityksissä ja asiaan perehtymällä on selvää, että raitiotieinvestointi kannattaa tehdä. Kupittaan/Itäharjun alue on itsestäänselvä lisärakentamisen kohde, jota ei kuitenkaan nykyisillä joukkoliikenneratkaisuilla voida palvella. Raitiotien raiteet tuovat myös linjoihin pysyvyyttä, jonka kautta saadaan investointeja alueelle.

Uudet Fölläri-kaupunkipyörät toimivat erinomaisesti. Fölläri täydentää omassa käytössäni erinomaisesti omaa sähköpyörää ja autoa kun on tarve matkustaa vaikkapa rautatieasemalle. Turun keskusta-alueella välimatkat ovat niin lyhyet, että kunnolla toimivat Föllärit kattaisivat monien liikkumistarpeet, ja samalla saisi vieläpä liikuntaa ja tulisi oltua raittiissa ulkoilmassa. Föllärijärjestelmän toimivuus, asemien riittävyys ja pyörien kunto sekä määrä on varmistettava. Föllärijärjestelmästä on myös tehtävä jälleen ympärivuotinen, jotta kaupungin viime vuosina hyvin kehittyneet talvipyöräilyedellytykset tulevat täysimääräisesti hyödynnettyä.

Liikenne ja kadut

Toriparkki on nyt rakennettu, jolloin keskustasta on syytä poistaa pintapysäköintialueita. Autojen parkkipaikkana toimiva keskusta ei ole viihtyisä ja helposti lähestyttävä, vaan Turun tulee panostaa keskustassa erityisesti joukkoliikenteeseen, jalankulkuun ja pyöräilyyn. Keskustan kehittämisessä tulee huomioida myös jakeluliikenteen tarpeet sekä sellaiset henkilöt, joiden on pakko päästä liikkumaan autolla esimerkiksi liikuntarajoitteiden takia. Kun pysäköinti- ja liikennejärjestelyt keskustassa on suunniteltu hyvin, tulee niiden toteutuminen myös varmistaa esimerkiksi huolehtimalla pysäköinninvalvonnan resursseista.

Turun pyöräväylät ovat viime aikoina kehittyneet huimaa vauhtia, mutta valtaosa väylistä on edelleen varsin katkonaista ja vanhanaikaista. Jalankulkijat ja pyöräilijät ovat kaksi täysin erilaista ja eri nopeudella liikkuvaa ryhmää. Pyöräily ei ole pelkästään huvittelua vaan vakavasti otettava liikennemuoto, jonka tulee olla sujuvaa, nopeaa ja ennen kaikkea turvallista. Pyöräily on pois autoteiltä ja edistää kansanterveyttä, joten kaupungin on tuettava ympärivuotista pyöräilyä. Pyörätiet ja -kaistat tulee suunnitella sekä jalankulkijoista että muusta liikenteestä erilleen. Pyöräpysäköintiin on saatava paremmat ratkaisut kautta kaupungin.

Lähiluonto ja viihtyisyys

Lähiluonto on keskeinen tekijä meidän jokaisen jaksamisen tukemisessa. Lapsien on tärkeää kasvaa kaupungissa, jossa luontosuhde kehittyy ja luonto tuntuu tärkeältä paikalta. Näin luontoa osataan myös jatkossa kunnioittaa eikä luontoon mennä vain vierailemaan – me olemme osa luontoa.

Turussa on valtavasti erilaisia luontokohteita, joiden kehittämiseen on jatkossakin panostettava, hyvänä esimerkkinä joukkoliikenneyhteys Kuhankuonolle.

Turun on huolehdittava lajikadon ehkäisystä luomalla entistä monipuolisempaa luontoympäristöä – hoidettujen nurmikoiden ja istutusten lisäksi kaupungista ja kaupungin lähistöltä on tärkeää löytyä myös niittyjä, kosteikkoja, metsiä ja soita.

Kaupunkikehitys ja investoinnit

Turun tulee tehdä rohkeasti investointeja, jotka kasvattavat kiinnostavuuttamme ja tuovat lisää asukkaita sekä matkailijoita. Esimerkiksi ratapihan päälle rakennettava elämyskeskus on lähtökohtaisesti kannattava investointi, jos sillä saadaan lisää asuntoja, tapahtumatilaa ja elinvoimaa kaupunkiin. Kaupungin rahoituksen tulee kuitenkin olla huolellisesti rajattu.